کمپين هاي دعوت از هاشمي که يک خط نخ نما شده اي بود که تنها از سوي برخي اصلاح طلبان و عده کثيري از احزاب و فرقه هاي غيرقانوني و رسانه هاي بيگانه دنبال مي شد، بر اين شور افزون نمود. حمايت بني صدر از ديدگاههاي هاشمي درباره شرايط نظام و همينطور دعوت مسعود رجوي، سرکرده منافقين از هاشمي سندي براي اثبات اين قضيه است. از سويي حمايت ضمني ونديشرمن، معاون جانکري و نماينده آمريکا در ?+? از سياستهاي هاشمي، حالا انديشکده شوراي روابط خارجي آمريکا هم صراحتا اعلام ميکند که هاشمي يک چهره مطلوب براي پايتختهاي غربي است.
رفتن هاشمي به وزارت کشور که به جرات مي توان گفت يک برنامه ريزي حداقل 2 ساله اي را در وراي خود نهفته داشت،دشمنان نظام و اپوزيسيون و احزاب منحله را از سرمستي به خوش رقصي واداشت به طوريکه عملاً در رسانه هاي خود دست به حمايت از هاشمي و سياست هاي وي مي زدند و هاشمي را ناجي کشور-بخوانيد ناجي اپوزيسيون- تلقي کردند و دقيقاً سياست هاي وي را برخلاف سياست هاي نظلم و رهبري دانستند.
انديشکده شوراي روابط خارجي آمريکا در مقالهاي به قلم ري تکيه نوشته است که هاشميرفسنجاني چهرهاي محبوب براي غربيهاست. در اين مقاله آمده است: هاشميرفسنجاني سياستمداري است که ورود او در بسياري از وزارتخانههاي خارجي غربي شور و شوق فراواني ايجاد کرد.
اين انديشکده در ادامه به محبوبيت هاشمي در پايتختهاي غربي اشاره کرده و نوشته است: اين براي مردي که همواره در پايتختهاي کشورهاي غربي بيشتر از خيابانهاي تهران محبوب و شناخته شده است، غيرمنتظره و غيرعادي نبود. با اين حال قرائت کل غربيها از آقاي رفسنجاني براساس درکي ناقص از بازي قدرت وي است.
به گزارش آنا در ادامه اين نوشته، به تغيير رويکردهاي هاشمي در هنگام مواجهه با مخالفان خود هم اشاره شده و آمده است: در دوران رياست جمهوري، وي ضرورت تغيير را احساس کرد اما هنگام مواجهه با مقاومتهاي محافظهکارانه به سرعت عقبنشيني کرده و اصول اعلامي خود را رها کرد.
وي سخن از لزوم توسعه گسترده به ميان آورد اما اثبات کرد که تمايلي به ايجاد يک دولت کارآمد ندارد. وي عملگرايي را محور سياست خارجي خود اعلام کرد اما همچنان به حمايت از گروههايي همچون حزبالله ادامه داد. در ادامه اين نوشته با بياني صريح به ناتواني برخي کانديداها براي تغيير در اصول نظام اشاره شده است: به نظر ميرسد حضور ? کانديدا، يعني رفسنجاني و مشايي در جريان اين تحولات سياسي، هر چند ميتواند جريان انتخابات را با حوادث پيشبيني نشدهاي مواجه کند اما چالش چنداني به دنبال نخواهند داشت و تغييري در اصول اساسي نظام پديد نخواهند آورد.
اين نوشته ميافزايد: اين دو کانديدا که ظرفيت متلاطم کردن انتخابات را دارند، دچار تناقضها و تضادهايي هستند که حضورشان را متزلزل ميکند. حتي اگر ايشان اجازه حضور در رقابت را پيدا کنند، بعيد به نظر ميرسد چالش چنداني را به وجود آورند. تمايل غربيها به رياست جمهوري هاشمي رفسنجاني در قالب اظهارنظرهاي رسانهاي، البته پيشتر در رسانههاي معتبر آنها نيز آمده بود. به گونهاي که «نيويورک تايمز» در حمايتي معنادار از هاشمي، وي را «خواهان جامعهاي بازتر و روابط بهتر اقتصادي با غرب» دانست.
بررسي رسانههاي غربي پس از کانديداتوري هاشميرفسنجاني در انتخابات نشان ميدهد آنها از وي تصويري کاملا هماهنگ با سياستهاي غرب ترسيم کرده و پيروزي او را بهترين سناريوي مورد نظر غرب در انتخابات ايران تصوير ميکنند.
اين منابع در مجموع هاشمي را داراي چند ويژگي دانستهاند:
?- هاشمي عملگراست و بنابراين ايدئولوژيک رفتار نخواهد کرد.
?- هاشمي همانطور که جنگ را پايان داد به برنامه هستهاي ايران هم پايان خواهد داد.
?- هاشمي در مقابل سياستهاي رسمي نظام خواهد ايستاد.
به گزارش ايران هستهاي، بخشهايي از تحليلهاي منابع غربي درباره رفسنجاني بدين شرح است:
?- سوزان مالوني، بروکينگز، ارديبهشت ????
هاشمي، اين رئيسجمهور سابق، براي بسياري از اصلاحطلبان افسرده و دلسرد و صفوف مخالفان، بهترين اميد براي رستگاري سياسي و نجات ملي است. اعتبار و شهرت رفسنجاني براي عملگرايي بهدرستي به دست آمده است؛ وظيفه پايان بخشيدن به جنگ با عراق توسط آيتالله خميني، بنيانگذار انقلاب، به او محول شد و پس از آن نيز عليه مخالفتهاي سرسختانه نسبت به بازسازي کشور و اصلاح اقتصاد تلاش کرد. بازگشت وي به رياستجمهوري احتمالا تصورات و آرزوهاي ديپلماتيک را که اکنون در اروپا و شايد حتي در واشنگتن خاموش و نهفتهاند احيا خواهد کرد.
?- روزنامه لوريان لوژور چاپ بيروت، ??/?/????
- هاشمي يکي از چهرههاي نمادين در عرصه سياسي ايران است و ميتواند اقتدار رهبر را تضعيف کند.
- فريده فرهي کارشناس مسائل ايران در دانشگاه هاوايي ميگويد رفسنجاني بر يک مساله تکيه دارد. وي گفته است که قصد دارد با پايان دادن به شرايط سختي که کشور طي چند سال گذشته تجربه کرده است جمهوري اسلامي را نجات دهد. اصولگرايان که موفق نشدند نامزدي را که مورد قبول همه آنها باشد برگزينند بايد راهي براي انسجام بيابند. فريده فرهي ميگويد رهبر ايران احتمالا بيشتر نامزدي رفسنجاني در انتخابات را بيش از آنکه راهي براي افزايش مشروعيت نظام بداند آن را به عنوان نوعي رويارويي شخصي ميبيند.
?- پايگاه اينترنتي وست فرانس، ??/?/????
از ? سال گذشته حاکميت اسلامي ايران در پي تظاهرات معترضان به تقلب محمود احمدينژاد در انتخابات رياستجمهوري سست شده است. اين بار نيز حضور ناگهاني هاشمي رفسنجاني رئيسجمهور اسبق ايران برنامههاي حاکميت را به لرزه انداخته است.
- هاشمي رفسنجاني رئيسجمهور اسبق ايران با ثبتنام به عنوان نامزد انتخابات در آخرين لحظات پيش از پايان مهلت نامنويسي، اين بازي را تغيير داد.
- رقيب ديرينه [آيتالله] خامنهاي، محافظهکاري ميانهرو و عملگراست. هاشميرفسنجاني از سال ???? پس از آنکه دخترش آشکارا از اصلاحطلبان حمايت کرده بود، به حاشيه رانده شد. رفسنجاني خود نيز از سرکوبهاي پس از انتخابات سال ???? بشدت انتقاد کرده بود.
- در صورتي که [آيتالله] خامنهاي و سپاه پاسداران انقلاب اسلامي براي دادن مشروعيت به حاکميت خطر برگزاري انتخاباتي« عادي» را بپذيرند، رفسنجاني ?? ساله احتمالا خواهد توانست به طور گسترده آراي مردمي را جذب کند. طيف گستردهاي از مردم، از حاميان جنبش سبز تا طبقه عوام که از تورم و کمبودهاي ناشي از تحريمهاي اروپايي و آمريکايي عليه برنامه هستهاي ايران رنج ميبرند، به رفسنجاني راي خواهند داد. وي مظهر عملگرايان است و احتمالا راه روابط مسالمتآميز با غرب را باز خواهد کرد.
?- يانبلك، گاردين، ??/?/????
- حضور رفسنجاني در آخرين دقايق مهلت ثبتنام از ديدگاه صاحبنظران سياسي اميدواري به پيروزي تجربه ارزيابي شده است. تجربه حضور رفسنجاني ?? ساله در انقلاب حتي به پيش از سال ???? بازميگردد. همه نقطه قوت و اعتبار تجربه بلندمدت وي به موفقيت در متقاعد كردن [امام] خميني براي پايان دادن به جنگ ? ساله ايران و عراق بازميگردد.
- رفسنجاني سال ???? مغلوب احمدينژاد شد و در دوره قبل انتخابات هم هر چند آشكارا از جنبش اعتراضي سبز دفاع نكرد اما حاكميت را واداشت پس از آرام شدن اوضاع به مظالم روا داشته شده به مردم توجه كند.
?- رولا خلف، فايننشال تايمز، ??/?/????
- نخستين چهره اکبر هاشمي رفسنجاني رئيسجمهور سابق است که يکي از ارکان رژيم اسلامي است. وي همچنين يکي از هدايتکنندگان اصلي و پشت صحنه جنبش مخالف سبز در آشوبهاي سال ???? بود. دو تن از فرزندان رفسنجاني به اتهام رشوهخواري و تبليغات ضدرژيم در حبس بودهاند و تندروها به رفسنجاني هشدار داده بودند وارد رقابت انتخاباتي نشود.
- انتخابات به جاي آنکه در خدمت مشروعيتبخشي مجدد به حکومت مذهبي ايران باشد، اکنون به تنها ابزار به چالش کشيدن آن تبديل شده است. چندي از تصدي مجدد احمدينژاد در واقع در سمتش پس از انتخاباتي که به ادعاي جناح مخالف تقلبي بود، سپري نشده بود که وي براي رهبر عالي دردسرساز شد و با مخالفت علني درصدد تشکيل پايگاه حمايتي مستقلي براي خودش در داخل رژيم برآمد.
- رفسنجاني يک چهره عملگرا قلمداد ميشود که گروهي از فنسالارهاي باکفايت را در اطراف خود دارد و از لحاظ نظري گزينه مطلوبي براي غرب خواهد بود. گرچه درواقع چشمانداز نزاع دروني در رژيم ممکن است سياستهاي آيتالله خامنهاي را هر چه بيشتر سخت کند.
?- پيير روزلين ، لوفيگارو، ??/?/????
- مردي که سخنگوي «اصلاحطلبان» شده است، جايگاهي فراتر از ساير نامزدها دارد. رفسنجاني ?? ساله، يکي از پايهگذاران رژيم ، ديگر چيزي براي اثبات کردن ندارد. او چيزي هم براي از دست دادن ندارد زيرا به لطف پيروزي انقلاب اسلامي به ثروت رسيد اما به سبب رقابتش با آيتالله خامنهاي رهبر معظم مورد بيمهري قرار گرفت و نهايتا او (رهبر) عامل دستيابي مجددش به قدرت شد.
- رفسنجاني يک عملگرا، هوادار اقتصاد بازار و راه حلي به شيوه «چين» براي حفظ رژيم است. وي اين اراده و توانايي را دارد که راه حلي براي توافق با غرب و نجات ايران از بنبستي که در آن گرفتار شده است، بيابد.
?- باربارا اسلاوين ، المانيتور، ??/?/????
- هاشمي رفسنجاني به نظر فتح بابي براي بازگشت دوباره عملگرايي به ايران است. او به عنوان يكي از«استوانه»هاي انقلاب سال ????(????)- درمقايسه با هر شخصيت ديگري درنظام- تجربه بيشتري در اداره روابط ايران با غرب و تقويت عملكرد اقتصادي كشور دارد.
- گرچه رفسنجاني در سال ???? از محمد خاتمي حمايت كرد اما جنبش اصلاحات ايران هرگز به طوركامل به رفسنجاني اعتماد نكرده است و در انتخابات مجلس در سال ???? او آخرين رتبه را در ميان اكثريت اصلاحطلبان به دست آورد.
- در سال ????- و در نتيجه سوابق ضعيف احمدينژاد-موسوي از حمايت بيسابقه مردم ايران برخوردار شد. راي دهندگان - بنا بر اصل تمايل به سوي بد در مقابل بدتر-احتمالا به رفسنجاني بيش از هر كانديداي ديگري رغبت نشان خواهند داد (اسفنديار رحيم مشايي به عنوان نامزد مورد نظر احمدينژاد نيز در اين رقابتها ثبتنام كرده اما احتمال آن زياد است كه از سوي شوراي نگهبان ردصلاحيت شود) گرچه شايد رفسنجاني در سن ?? سالگي براي آخرين حضور شورانگيز در اين عرصه پير باشد.
?- زاخاري کِک، مجله «ديپلمات»، ??/?/????
- در مبارزات انتخاباتي ???? يکي از پسران «رفسنجاني»، «مهدي هاشمي» به «باربارا اسلاوين» از «شوراي آتلانتيک» گفته بود که اگر «رفسنجاني» برنده ميشد تلاش ميکرد رهبري را به مقامي نمايشي مانند «شاه انگليس» تبديل کند. در همان زمان، «رفسنجاني» در مصاحبهاي با «اسلاوين» گفته بود که اگر دوباره به رياستجمهوري ايران انتخاب شود، همچنان حاضر است با آمريکا به گفتوگو بپردازد.
- به نظر ميرسد که وي درباره مذاکره با آمريکا همان ديدگاههاي قبلي خود را داشته و ماه قبل در وبسايت خود نوشت، فقط «دلسوزي داخلي و همکاري جهاني» ميتواند مشکلات ايران را حل کند و گفت که «اگر بتوانيم به اين ? نکته واقعيت ببخشيم، مشکلاتمان بهتدريج حل ميشوند».
??- گرت اسميت ، گاردين، ??/?/????
- رفسنجاني?? ساله، يک روحاني و يک فرد خودخوانده در اين نظام است که سمتهاي بالاي زيادي در جمهوري اسلامي داشته است از جمله فرمانده جنگ با عراق در سالهاي ?? تا ?? و رياست جمهوري از سال ?? تا ??. وي در سياست بينالمللي و در مسائل اقتصادي که معتقد است بخش خصوصي بايد نقش بزرگتري در آن داشته باشد، سياستمداري عملگرا بوده است.
- رفسنجاني سعي خواهد کرد براي اجراي اصلاحات اقتصادي و کاهش تنش بينالمللي بر سر برنامه هستهاي ايران پيشنهاداتي ارائه دهد. در حالي که ميتوان انتظار داشت تجار و روحانيون قديميتر از رفسنجاني حمايت کنند اما وي به دنبال جلب حمايت رايدهندگان اصلاحطلب نيز هست. احزاب و گروههاي اصلاحطلب ماههاست درباره شرکت در انتخابات ترديد دارند و بسياري از آنها از حمايت از يک نامزد محافظهکار عملگرا مانند رفسنجاني خودداري خواهند کرد اما محمد خاتمي، رئيسجمهور اصلاحطلب پيشين ايران در حمايت از وي بيانيهاي صادر کرده است
با اين اوصاف حال سوالي که مطرح است اين مي باشد که آيا آقاي هاشمي از وجود اين همه حمايت، به ذوق آمده و ثبت نام نموده است که اگر چنين باشد آقاي هاشمي خودخواسته، نقطه مقابل نظام است و براي مقابله با آن برخواسته است؛ يا نه اگر تنها براي نيت خويش آمده است، آيا ين درک براي وي حاصل نشده که چه کساني از آمدنش به وجد آمدهاند؟
به هرحال هاشمي چه يخواهد چه نخواهد گزينه امروز استکبار براي برهم زدن جو سياسي ايران است. روزي سيدمحمد خاتمي، روز ديگر ميرحسين موسوي و امروز نيز شخص آيت الله هاشمي ابزار دست غرب براي مقابله با نظام جمهوري اسلامي گشته است.
انتهاي پيام/